Speakers will share their insights via brief presentations. Workshop attendees will use an audience response system to assess and rank these contributions anonymously. All attendees will be invited to contribute their own insights for discussion and ranking. For more details please see workshop format.

All times are US Central Daylight Time (UTC-5) on July 22, 2021.

9:00Introduction
(15 min)
Workshop objectives and format
Tim McPhillips
9:15Keynote
(30 min)
Principles of Transparent Research: Implementation Challenges [slides]
Lars Vilhuber
9:45Discussion
10:00Lightning
Talk (5 min)
Automated screening of COVID-19 preprints: are we helping authors improve transparency and reproducibility? [abstract]
Automated Screening Working Group, Anita Bandrowski
10:05Discussion
10:15Lightning
Talk (5 min)
Persistent IDs and W3C PROV, or, Is W3C PROV FAIR? [abstract]
Sadnan Al Manir, Justin Niestroy, Maxwell Adam Levinson, and Timothy Clark
10:20Discussion
10:30Lightning
Talk (5 min)
Improving the traceability of (meta)data through semantically enriched nanopublications [abstract]
Matheus Pedra Puime Feijoó, Rodrigo Jardim, Sergio Manuel Serra da Cruz, Maria Luiza Campos
10:35

10:45
Discussion

Break
11:00Lightning
Talk (5 min)
Enabling Trustworthy and Traceable Research by Non-Repudiable Opaque Provenance in a Distributed Environment [abstract]
Rudolf Wittner, Jörg Geiger, Cecilia Mascia, Francesca Frexia, Heimo Muller, Petr Holub
11:05Discussion
11:15Lightning
Talk (5 min)
Contemporary and Established Provenance Issues in Natural History Collections [abstract]
Laurence Livermore, Ben Scott, Mathias Dillen
11:20Discussion
11:30Lightning
Talk (5 min)
Auditable spreadsheets [abstract]
Laura Waltersdorfer, Fajar Ekaputra, Tomasz Miksa
11:35Discussion
11:45Lightning
Talk (5 min)
From Traceability to Transparency of Bioinformatics Data Analyses: Round Trip? [abstract]
Sarah Cohen-Boulakia
11:50

12:00
Discussion

Break
12:15DiscussionTopics suggested by attendees
12:30DiscussionNext steps
12:45Closing